torsdag den 7. april 2011

Genbrug af mønster

Jeg har lige været en tur i New York, og sikke en by. Den er et mekka for én som mig, der elsker at se på metervare og tilbehør som lynlåse, bånd, knapper og blonder. Så hvis i engang kommer til New York så gør jeg selv en tjeneste at tage til garment district og gå i Mood, det er den stof butik de handler i, i Project Runway. Der ligger også en butik med trim, der hedder Pacific trimming, som man kan bruge en hel dag i.
Jeg fandt bla denne lynlås og dette stykke stof fra Anna Sui, og vil vise jer hvordan man med få ændringer på en mønster kan lave en helt ny bluse.

Stoffer er i 100 % silke og lynlåsen har velour kant og er af mærker RIRI som laver de flotteste lynlåse.
Fordi stoffet har et fantastisk print vil jeg lave en bluse der er rimelig simpel. Jeg har taget udgangspunkt i det mønster jeg har brugt til den blå skjorte jeg har lavet tidligere, for den sidder rigtig pænt.


Her er mine mønsterdele, de røde er på den gamle model, og de sorte er min nye. Det jeg i store træk har gjort er at ændre på længder og halsudskæring. Men kroppen, ærmekuppel, ærmegab og det omkring indsnit rør jeg ikke ved, da det er det der skaber form omkring mit bryst og skulder.
 


Når man laver noget i en metervare der har et symetrisk print er det vigtigt at man er meget omhyggelig med at klippe det. For ellers bliver højer og venstre side ikke ens og det ser ikke pænt ud. Belægningerne Har jeg klippet i en mere neutral del af stoffet, og de er selvfølgelig blevet vlieset.


Jeg syr min bluse med franske sømme. Derfor starter jeg med at sy skuldersømmen sammen med 5 mm, stoffet lægger jeg vrang mod vrang, og presser sømmen rundt om sig selv.

Stoffet ligger nu ret mod ret og jeg syr med 7 mm for at skjule min første søm på 5 mm.


Den franske søm ser sådan ud færdig. Jeg laver alt hvad jeg kan med fransk søm, det får bare lidt mere lækkerhed over sig.

Jeg syr belægningerne sammen, og for helt at undgå overlock sømmer jeg kanten på belægningen op med 5 mm, herefter syr jeg den fast på halskanten.

Efter jeg har syet belægningen fast i halsen, lægger jeg en stikning 2 mm inde på selve belægningen, denne stikning holder belægningen på plads når jeg har blusen på.Så klipper jeg sømrummet ned og presser den, og så er halsen færdig.
 Nu syr jeg mine indsnit, sidesømme, rygsøm og ærmer, selvfølgelig med franske sømme, og så lægger jeg den op.


Jeg nåler min lynlås fast, og stikker den derefter på. Så er min bluse faktisk færdig.
Jeg har nydt at lave denne bluse, det er altid dejligt at arbejde i noget stof som man er lidt "forelsket" i. det eneste jeg fortryder er at jeg ikke købte noget mere, så jeg kunne lave nogle skønne gaver til mine veninder.

3 kommentarer:

  1. Superflot bluse - men skoene er heller ikke dårlige!!

    SvarSlet
  2. Tak, er meget glad for både sko og bluse. P.S. skoene er fra Aldo, de laver rigtig fede wedge til billige penge.

    SvarSlet
  3. Den er virkelig fin Nanna og er du sød at tage tilbage til NY og købe noget mere, af det fantastiske stof. Ønsker mig den jakke du ved nok:-)

    SvarSlet